Annons

Skröt om att han ”klippte en snutbil” – frias från blåljussabotage

Vid inbrottet i polisbilen stals all lös egendom och utrustningen hittades hemma hos en 39-åring i Växjö.
Nu frias han från åtalet om blåljussabotage – trots att han skröt i sms om att han ”hade klippt en snutbil”.
Växjö • Publicerad 24 maj 2023
polis, polisbil,
polis, polisbil,Foto: Lena Ehring

När polisen i våras gjorde en husrannsakan i en lägenhet på Araby hittades stora mängder stöldgods, bland annat kablar värda 200 000 kronor som stulits från ett elteknikföretag i Växjö.

Bakgrunden till tillslaget var att det under föregående natt hade inträffat flera inbrott i företagsbilar där mycket verktyg stulits. Ett av de drabbade företagen hade placerat en gps-sändare i en verktygsväska och när polisen positionerade sändaren befann den sig i Araby.

Annons

Bland stöldgodset i bostaden hittades även stulen polisiär utrustning, bland annat en spikmatta och brytverktyg. Utrustningen kunde spåras till en polisbil som någon hade gjort inbrott i och plockat all lös egendom från, när den stod på en bilverkstad i Växjö.

39-åringen som bor i lägenheten blev åtalad för grovt häleri och sabotage mot blåljusverksamhet, eftersom han enligt åklagaren hade ”stört polisverksamhet genom att tillgripa viktig polisiär utrustning”.

Nyligen friades dock 39-åringen i Växjö tingsrätt från åtalet om blåljussabotage. Trots att en del av bevisningen mot mannen var sms som han skickade till sina vänner där han skröt om att han hade ”klippt en snutbil”, anser domstolen inte att det är bevisat att det var 39-åringen som genomförde inbrottet i polisbilen. Mannen erkände först inbrottet i förhör men vid rättegången ändrade han sig och sa att han köpt polisgrejerna från en vän ”för att få status i kriminella kretsar”.

Domstolen anser inte heller att häleriet ska bedömas som grovt utan 39-åringen – som förekommer under 45 avsnitt i belastningsregistret – döms för häleri av normalgraden.

Han döms även för narkotikabrott och olovligt brukande och straffet bestäms till sex månaders fängelse.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons