Annons
Växjö

Skrotade sjukhusplanerna kan vara Årets värsta slöseri – kostade 370 miljoner kronor

Växjö • Publicerad 3 december 2023
Foto: LINK Arkitektur/Arkitema

Varje år arrangerar Slöseriombudsmannen tävlingen Årets värsta slöseri där allmänheten bjuds in att rösta fram vilket slöseri med skattepengar som varit allra värst för året.

Bland de tio nominerade till årets pris finns Region Kronoberg och de avbrutna planerna på ett nytt akutsjukhus i Räppe. I mars 2022 beslutade Region Kronoberg att bygga ett nytt sjukhus i Växjö men 15 månader senare meddelade politikerna att planerna skrotas på grund av kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina, energikrisen, inflationen och räntehöjningar.

Annons

Slöseriombudsmannen och föreningen Skattebetalarna lyfter upp att kostnaden för sjukhuset som aldrig blev av beräknas till 370 miljoner kronor.

”Regionstyrelsens ordförande menar att det inte förekommit något slöseri eftersom man hoppas på att kunna sälja marken som man köpte för 117 miljoner och ”ganska stora delar av övriga investeringar är saker vi behöver göra oavsett”. På vilket sätt projektering, konstruktörer och arkitektkostnader på ett sjukhus som aldrig kommer att byggas skulle vara ”investeringar i saker man behöver göra oavsett” är oklart”, står det i nomineringen.

Vinnaren i tävlingen offentliggörs i januari och omröstningen sker via Skattebetalarnas hemsida.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons