Annons
Växjö

Skuldsatt förlorar strid mot kronofogden om sin villa

En skuldsatt Växjöbo förlorar nu striden mot kronofogden om sin villa.
Enligt myndigheten är utmätningen försvarlig, eftersom mannen inte har några andra tillgångar än sin fastighet.
Växjö • Publicerad 13 maj 2023
Foto: Ulrika Bergström

I vintras beslutade Kronofogdemyndigheten att utmäta en villafastighet på en ort i Växjö kommun. Fastigheten ägs av en äldre man som har skulder till kronofogden på knappt en miljon kronor.

Kronofogden bedömde att marknadsvärdet för villafastigheten ligger på cirka 1,5 miljoner kronor och ”det förväntade överskottet vid en försäljning skulle innebära att samtliga de skulder för vilka utmätningarna skett skulle bli fullbetalda”, skrev myndigheten i sitt beslut.

Annons

Kronofogden ska i första hand utmäta den egendom som ”orsakar minst förlust och olägenhet” för den skuldsatte – till exempel kontanter, banktillgodohavanden och lös egendom – men i det här fallet visade myndighetens utredning att Växjöbon inte har några andra tillgångar än sin fastighet.

”Det förväntade överskottet samt frånvaron av annan utmätningsbar egendom utöver lönen innebär enligt kronofogdens bedömning att en utmätning är försvarlig, även med beaktande av Europakonventionen”, motiverade myndigheten sitt beslut.

Växjöbon valde dock att ta strid för sin bostad och överklagade till Växjö tingsrätt. Han framförde bland annat att han har en inneboende person med hälsoproblem som skulle drabbas hårt om bostaden förlorades.

Men tingsrätten går nu på kronofogdens linje och slår fast att kronofogdens utmätning är försvarlig.

Vad kronofogden utmäter och i vilken ordning

• Kontanta medel

• Pengar på banken eller skatt som ska fås tillbaka.

• Fordringar

• En del av lönen eller annan inkomst.

• Fondandelar och aktier.

• Övrig lös egendom – exempelvis bostadsrätter eller bilar.

• Fast egendom, till exempel fastigheter.

• Skepp, luftfartyg, tvistiga fordringar (krav som det råder oenighet om).

Källa: Kronofogden

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons