Annons
Växjö

Skuldsatt man blev av med sin dyra bil – får rätt att köpa en billig

Den skuldsatte mannens bil togs i beslag. Nu beslutar Växjö tingsrätt att han ska få köpa ett betydligt billigare fordon – för att kunna ta sig till sina dubbla jobb.
Kronoberg • Publicerad 2 december 2023

I slutet av sommaren stoppades en man i 70-årsåldern som bor på en mindre ort i Kronoberg i en trafikkontroll. När poliserna vid kontrollen upptäckte att 70-åringen har skulder till kronofogden på cirka 800 000 kronor, beslutade man att hans bil – en Kia som värderas till 80 000 kronor – skulle tas i beslag.

Bilen utmättes direkt av kronofogden för att kunna säljas på exekutiv auktion.

Annons

Men 70-åringen överklagade fogdens utmätning och förklarade att han är i stort behov av sin bil. Han jobbar nämligen som timanställd hos två olika arbetsgivare en bra bit i från sin bostadsort och behöver kunna köra till sina arbetsplatser. Han tillade att han har löneutmätning – det vill säga att hans arbetsgivare betalar in en stor del av hans lön till kronofogden varje månad – och utan bil ”kan han inte fortsätta betala av sina skulder”.

Växjö tingsrätt går nu delvis på 70-åringens linje. Domstolen konstaterar att han har ett stort behov av en bil men på grund av Kians värde ”kan den inte undantas från utmätning”.

Däremot ska 70-åringen få tillbaka drygt 30 000 kronor efter fogdens försäljning av Kian för att kunna köpa en begagnad bil för den summan.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons