Annons
Växjö

Skuldsatt tog strid mot kronofogden – sparar till vinterns elräkning

När kronofogden utmätte pengarna som den skuldsatta kvinnan hade på sitt bankkonto, tog hon strid.
Pengarna skulle nämligen täcka vinterns kostsamma elräkning.
Kronoberg • Publicerad 30 augusti 2022

I juli upptäckte Kronofogdemyndigheten vid en kontroll att en kvinna i 65-årsåldern – som bor på en mindre ort i Kronobergs län – hade drygt 30 000 kronor på ett sparkonto hos Swedbank. Eftersom kvinnan har skulder till kronofogden som uppgår till nära 600 00 kronor beslutade myndigheten att pengarna på bankkontot skulle utmätas.

Totalt tog kronofogden cirka 27 000 kronor som skulle gå till att betala av hennes skulder.

Annons

Men kvinnan tog strid för sina pengar och överklagade utmätningen till Växjö tingsrätt. Hon förklarade för domstolen att hon sparade pengarna till vinterns elräkning. Eftersom hon bor i en hyresrätt får hon endast en elräkning per år och den ska betalas i december. Hon berättade vidare att hon pratat med sin hyresvärd, som sagt att fakturan för 2022 borde landa på cirka 10 000 kronor, på grund av de kraftigt ökande elpriserna.

Kvinna förklarade vidare att hon aldrig har misskött sina hyresinbetalningar eller räkningar tidigare och att hon riskerar att bli vräkt om hon inte kan betala i december.

Tingsrätten skriver nu i sitt beslut att ”det är allmänt känt att elpriserna stigit kraftigt” och att det inte finns någon anledning att betvivla att vinterns elräkning blir kostsam för kvinnan. Därför måste nu kronofogden göra en ny beräkning och lämna kvar minst 10 000 kronor på hennes konto.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons