Annons
Växjö

Skuldsatta ordningsvakter kräver skadestånd av kroggäster

Två av ordningsvakterna är involverade i flera rättsfall där de yrkar på skadestånd av kroggäster på tiotusentals kronor, samtidigt som de har skulder hos Kronofogden.
Deras arbetsgivare Dick Karlsson, grundare av Ölands bevakningstjänst, anser inte att det kan vara problematiskt.
– Frågan om skadestånd avgörs ju av domstol, så det är väl inte relevant? menar han.
Växjö • Publicerad 9 september 2023
Totalt har kroggästerna på Växjö-krogen krävts på över 50 000 kronor förra året. Två ordningsvakter har själva skulder hos Kronofogden.
Totalt har kroggästerna på Växjö-krogen krävts på över 50 000 kronor förra året. Två ordningsvakter har själva skulder hos Kronofogden.Foto: Montage

I slutet av juni 2022 konfronteras Arvid Johansson av en ordningsvakt i samband med ett krogbesök på O´Learys i Växjö. Det uppstod ett stort tumult mellan honom och flera ordningsvakter.

Ordningsvakten, en kvinna i 25-årsåldern, vill ha 15 000 kronor i skadestånd av Arvid, plus 1 350 kronor för sveda och värk. Som Smålandsposten tidigare har rapporterat om så väntar de ännu på att huvudförhandlingen ska hållas.

Här saknas innehåll

Annons

Arvid krävs även på skadestånd av av den kvinnliga ordningsvaktens kollega, en man i 45-årsåldern, som kräver Arvid på 10 000 kronor.

En månad senare, i augusti 2022, uppstod en nästan identisk situation mellan samma ordningsvakter och en annan kroggäst på O´Learys, en 19-årig kvinna som då var 18 år gammal.

19-åringen beskriver att hon vid upprepade tillfällen sa till den kvinnliga vakten att greppet vakten höll henne i orsakade stor smärta, utan att något förändrades.

– Så jag tog mig loss från greppet och tog tag i hennes hår medan jag tryckte bort henne. Sen var det bara kaos då det kom jättemånga vakter, berättar 19-åringen som vill vara anonym.

Flertal ordningsvakter ingriper mot Arvid. Två av dem kräver nu ett skadestånd motsvarande 15 000 och 10 000 kronor av honom.
Flertal ordningsvakter ingriper mot Arvid. Två av dem kräver nu ett skadestånd motsvarande 15 000 och 10 000 kronor av honom.Foto: Privat

Likt fallet med Arvid så fick den kvinnliga ordningsvaktens vittnesmål stöd av kollegan i 45-årsåldern.

– Vi gjorde en motanmälan mot vakterna som lades ner. Polisen brydde sig varken om läkarintyget på min dotters skador eller att höra vittnet hon hade. Det var först när vi kontaktade en advokat som hon fick polisen att öppna förundersökningen igen för att höra vårt vittne, säger 19-åringens mamma.

Växjö tingsrätt bedömde ordningsvakternas vittnesmål som trovärdiga. Den kvinnliga ordningsvakten begärde 20 000 kronor i skadestånd men fick 10 000 av 19-åringen.

– Det jag fann märkligt var att vi fick krav från ordningsvakten via Kronofogden om att betala skadeståndet. Ett krav som kom innan domen vunnit laga kraft, alltså innan möjligheten för oss att överklaga ens hade passerat, säger 19-åringens mamma.

Deras polisanmälan mot ordningsvakten lades ner.

Skadestånd till skuldsatta ordningsvakter

Smålandspostens granskning visar att den kvinnliga ordningsvakten som är involverade i rättsfallen mot 19-åringen och Arvid Johansson har flera skulder hos Kronofogden.

Annons

Förra sommaren hade hon sammanlagt en resterande skuld på 33 000 kronor. Då hade Kronofogden redan gjort två utmätningar och tagit hennes skatteåterbäring på 25 000 kronor samma vår, enligt uppgift från Kronofogden.

Vad den manliga ordningsvaktens skuld låg på vid samma tillfälle kan Kronofogden inte se. Däremot konstaterar de att det då, precis som idag, finns ett löneutmätningsbeslut kopplat till mannen. Det innebär att Kronofogden får en del av mannens lön varje månad. Trots detta har mannen i dag tolv skulder motsvarande cirka 83 000 kronor hos Kronofogden.

Utöver åtalet mot Arvid Johansson och domen mot 19-åringen kom ytterligare två domar där ordningsvakter på O'learys yrkat på skadestånd av kroggäster i samband med ingripanden.

Totalt ville ordningsvakterna ha 61 350 kronor av kroggäster i samband med händelser från förra året på O´Learys, varav den kvinnliga ordningsvakten står för drygt hälften av den summan.

Växjö tingsrätt avslog dock skadeståndskraven i två av domarna, men inte i fallet gällande 19-åringen. Huvudförhandlingen mot Arvid Johansson sker i början av november.

Smålandsposten har gått igenom samtliga domar kopplade till våld och hot mot tjänsteman för 2022 vid Växjö tingsrätt.

Totalt inkom 35 domar.

I majoriteten av fallen är en eller flera poliser målsägare, men sex av domarna gäller ordningsvakter i krogmiljö.

Av dessa sex domar är tre kopplade till ordningsvakter som arbetade på O'learys och tre stycken till ordningsvakter som arbetade på Grace. I alla tre fallen kopplade till O'learys kräver ordningsvakten ett skadestånd av kroggästen. På Grace ville en ordningsvakt ha skadestånd. Summan gällde 5 000 kronor.

Tingsrätten avslog alla skadeståndskrav från ordningsvakterna, förutom domen gällande den kvinnliga ordningsvakten och 19-åringen. Men där sänktes ordningsvaktens krav från 20 000 kronor till 10 000 kronor.

Totalt har ordningsvakterna på O'learys begärt skadestånd av kroggäster på 61 350 kronor under fjolåret, inräknat åtalet mot Arvid Johansson. Mer än hälften, 36 350 kronor, har krävts av den kvinnliga ordningsvakten.

Vaktchefen: ”Frågan är inte relevant.”

Dick Carlsson, grundare av Ölands bevakningstjänst.
Dick Carlsson, grundare av Ölands bevakningstjänst.Foto: Maria Wiell

Ordningsvakterna på O'learys arbetar för Ölands bevakningstjänst. Ett företag som i sin annonsering efterfrågar god privatekonomi hos de som söker anställning. Företaget drivs av Dick Carlsson. Han anser inte att det kan vara problematiskt att en ordningsvakt med skulder blir involverad i ett rättsfall där de kräver skadestånd av kroggäster.

– Varför skulle det vara olämpligt? Skulle de vara villiga att bli slagna och slitna i håret för att få ut någon tusenlapp? säger Dick Karlsson.

Sett ur kroggästens perspektiv: Är det lämpligt att deras säkerhet hanteras av människor som har skulder och som efter ett ingripande kan yrka på skadestånd av dem?

– Men frågan om skadestånd avgörs ju av domstol, så det är väl inte relevant? Antyder du att ordningsvakterna skulle se till att en situation uppstår där de kan kräva skadestånd?

Kan det inte finnas en poäng i att en ordningsvakt har en ordnad ekonomi när de kan hamna i skadeståndssituationer?

Annons

– Varför skulle en ordningsvakt med skulder göra ett sämre jobb än någon med skulder? Dessutom anser jag att mina anställda som har skulder gör ett bra jobb med att hantera skulderna, säger Dick Karlsson.

Skulderna är ju lika stora i dag som för ett år sedan, trots olika insatser från Kronofogden?

– Vi ser olika på saken.

Adam SjöborgSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons