Annons
Växjö

Skyddsombud stängs ute från byggarbetsplatser

Växjö • Publicerad 26 oktober 2023
Genrebild. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Genrebild. Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Foto: Johan Hultgren

Fackförbundet Byggnads har gjort en ny undersökning som visar att många företag bryter mot arbetsmiljölagen och inte låter skyddsombud vara med i planeringen vid uppstart av ett bygge.

I Kronobergs län svarar medlemmarna att två av tio skyddsombud har fått vara med och medverka i planeringen av arbetsmiljön vid uppstarten av det nuvarande byggprojektet startade. Mer än hälften upplever inte heller att alla åtgärder är vidtagna för att motverka ohälsa och olyckor.

Annons

– Byggbranschen är en av landets mest olycksdrabbade och Kronoberg är inget undantag. Att så många av våra medlemmar känner sig direkt otrygga på sina arbetsplatser är helt oacceptabelt. Byggnads ombudsmän och förtroendevalda jobbar hela tiden för att arbetsplatserna ska bli säkrare och nu gör vi en rejäl satsning, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge.

Under veckan besöker Byggnads 25 arbetsplatser i länet för att granska arbetsmiljön.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons