Annons
Växjö

Slottsruinen närmar sig nerstängning – Alliansen vänder sig till regeringen

Växjö • Publicerad 10 augusti 2022

Här saknas innehåll

Från och med den 1 september slutar Kulturparken Småland bedriva verksamhet i Kronobergs slottsruin eftersom slottsruinen, som är i mycket dåligt skick, från årsskiftet ska vara stängd. Fastighetsägaren Statens fastighetsverk, SFV, menar att det inte finns pengar att säkra slottsruinen långsiktigt, vilket många i Växjö har kritiserat.

Alliansen i Växjö vänder sig nu till regeringen för att försöka få till en förändring.

Annons

”Alliansen i Växjö kommer inte låta det svenska kulturarvet i Växjö förfalla. Trots att det inte är vårt ansvar lovar vi att satsa 10 miljoner kronor av innevarande års överskott för att påbörja räddningen av Kronobergs slottsruin under förutsättning att staten tar sitt fulla ansvar för att säkerställa öppethållandet för invånare och besökare även i framtiden. Vi avser därför tillskriva och utmana regeringen att tilldela SFV medel så att myndigheten kan ta sitt underhållsansvar”, skriver Alliansen i ett pressmeddelande.

Slottsruinen är en av Växjös och Kronobergs största landmärken och en stängning kan innebär förlorade besökare, färre övernattningar på hotell och campingar och färre arbetstillfällen.

Jon Malmqvist, Andreas Olsson, Anna Tenje och Gunnar Nordmark.
Jon Malmqvist, Andreas Olsson, Anna Tenje och Gunnar Nordmark.Foto: FOTOGRAF: ANDREAS WILSON
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons