Annons
Växjö

Smakrika matupplevelser i Tolg – ”Närproducerat är viktigt för oss”

Pär och Marie Renevall tog över Tolgs Lanthandel 2010 och har medverkat på varje MAT-runda sedan dess. Numera har de uppbackning av dottern Cornelia Renevall och hennes kompanjon Clara Zingelmann som driver Krogen på Logen.
– Där blir det både servering och en utökad minibutik med bland annat marmelad, knäckebröd och äppelcider.
Växjö • Publicerad 15 september 2023
Vi kommer både att servera mat och ha en utökad minibutik med försäljning av exempelvismarmelader, knäckebröd, äppelcider och lingondricka, berättar Cornelia Renevall och ClaraZingelmann på Krogen på Logen.
Vi kommer både att servera mat och ha en utökad minibutik med försäljning av exempelvismarmelader, knäckebröd, äppelcider och lingondricka, berättar Cornelia Renevall och ClaraZingelmann på Krogen på Logen.Foto: David Färdigh

I idylliska Tolg utgör lanthandeln en viktig träffpunkt. Verksamheten drivs som ett familjeföretag av makarna Pär och Marie Renevall som lever med butiken i stort sett året runt.

– De enda dagarna som vi har stängt är julafton, juldagen och nyårsdagen.

Annons

Ända sedan paret tog över lanthandeln 2010 så har närproducerat och ekologiskt varit en betydelsefull del i utbudet. De har med åren byggt upp ett nätverk av regionala leverantörer och att delta i MAT-rundan har dessutom varit ett självklart val.

– Sedan är det alltid svårt att planera exakt vad vi kommer ha i sortimentet under själva rundan. Det är delvis beroende på väderförutsättningar och skördeläget. I sommar har ju regnet vållat en del problem, men vi har alltid ett bra utbud av exempelvis frukt och grönsaker, berättar Marie.

Numera har de även uppbackning av dottern Cornelia Renevall och hennes kompanjon Clara Zingelmann som driver Krogen på Logen, den charmiga restaurangen på ängen intill lanthandeln. Den öppnade 2019 och efter en kämpig period under pandemin så har verksamheten nu växlat upp igen.

– Det har varit en bra sommar. Vi ser en tydlig ökning av både svenska och utländska turister. Nu i höst håller vi öppet på helgerna plus tar emot bokningar, berättar Cornelia.

Och så väntar MAT-rundan 16-17 september. Förutom matservering kommer det finnas en utökad minibutik med varor från regionala leverantörer.

– Bland annat marmelader, knäckebröd, äppelcider och lingondricka.

Musikaliska inslag lär det också bli. Pär är som bekant känd som den sjungande lanthandlaren.

– Han kommer nog dyka upp med gitarren både på krogen och i lanthandeln.

Ända sedan starten 2010 har vi satsat mycket på närproducerad mat. MAT-rundan har vimedverkat på varje år, berättar Marie Renevall på Lanthandeln i Tolg.
Ända sedan starten 2010 har vi satsat mycket på närproducerad mat. MAT-rundan har vimedverkat på varje år, berättar Marie Renevall på Lanthandeln i Tolg.Foto: David Färdigh

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons