Annons
Växjö

Smålandspostens fotograf David Johansson prisades på Årets bild

För en portfolio som byggts upp under tiden på Smålandsposten fick fotografen David Johansson priset Årets rookie.
Växjö • Publicerad 16 mars 2023
Rökdykarna gör ett sista försök att rädda de sista viktiga inventarierna ur den brinnande kyrkan. Bilden är ett exempel ur Davids bildportfolio.
Rökdykarna gör ett sista försök att rädda de sista viktiga inventarierna ur den brinnande kyrkan. Bilden är ett exempel ur Davids bildportfolio.Foto: David Johansson

Tävlingen Årets bild är en av de mest prestigefyllda för bildjournalister i Sverige. Under torsdagskvällen stod det klart att David Johansson vann kategorin Årets rookie för en bildportfolio som han byggt upp under sin tid på Smålandsposten i början av september.

– Det är helt fantastiskt, sjukt kul. Jag fattade inte att det var mig de menade när de sa mitt namn, säger en upprymd David Johansson från festligheten.

Annons

Bilden från Sjösås kyrka har blivit samlingens ansikte utåt, men i portfolion ryms även porträttbilder och foton från Gothia cup.

Hur ska du fira nu?

– Jag kommer hänga med alla som gick på samma fotoskola som mig, folk från olika tidningar och bara njuta av kvällen.

David Johansson var även nominerad 2021, men på grund av covid-pandemin blev det ingen fest i samband med Årets bild det året.

– Så det är fösta gången jag får delta på festen!

David Johansson i samband med att han vinner kategorin Årets rookie, i samband med tävlingen Årets bild.
David Johansson i samband med att han vinner kategorin Årets rookie, i samband med tävlingen Årets bild.

Flera nomineringar gick även till Smålandspostens förre fotograf Alexander Mahmoud. Han vann kategorin ”vardagsliv utrikes”. Han kommer från Grimslöv och jobbar numera på Dagens nyheter. Hans bild föreställer ett par rullskridskoåkare i centrala Kairo.

– Vi fick höra att det hade blivit en trend i det konservativa landet, och att ungdomarna hade förts bort av polis. Så en sen kväll drog vi ut och hittade ett tjugotal som åkte. Mycket riktigt så kom polisen efter en halvtimmes rullskridskoåkande och körde bort dem. Egypten har sen militärkuppen 2013 blivit mer och mer repressivt och det märks tyvärr överallt, säger Alexander Mahmoud.

Hann du och David prata något under kvällen?

– Nej, David var först ut att få pris och jag kunde inte låta bli att skryta vid mitt bord om att jag också har jobbat på Smålandsposten. Sen behövde jag smita till ett tåg så jag hann inte ta emot mitt pris. Men jag är mycket tacksam och glad för David!

Här saknas innehåll

Adam SjöborgSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons