Annons

Smittskyddsläkaren om uppmärksammade firandena: ”Jättetråkigt”

Många har reagerat på studenternas Valborgsfirande i Växjö och fansens firande utanför Ljungby Arena efter Troja/Ljungbys avancemang.
– Det är inte tillräckligt många som följt rekommendationerna tillräckligt mycket nu, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.
Kronoberg • Publicerad 3 maj 2021
Smittskyddsläkare Christian Blomkvist menar att risken för smitta ökar om råden och rekommendationerna inte följs.
Smittskyddsläkare Christian Blomkvist menar att risken för smitta ökar om råden och rekommendationerna inte följs.Foto: Alexander Hall/Läsarbild

I fredags samlades hundratals studenter för Valborgsfirande på Campus i Växjö och ett hundratal fans firade utanför Ljungby Arena efter Troja/Ljungbys allsvenska avancemang.

Christian Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg, har inte tagit del av bilder och filmer från fredagen men betonar vikten av att följa de råd och rekommendationer som gäller.

Annons

– Det är svårt att se på bilder och tolka hur det är på olika platser men det verkar som att inte alla har följt de råd och rekommendationer som finns, säger han.

”Risken finns att Kronoberg inte kan öppna upp när alla andra regioner gör det”
Smittskyddsläkare Christian Blomkvist

Ni har vädjat till allmänheten att följa rekommendationerna. Hur ser du på att det inte följs?

– Det är jättetråkigt. De allra flesta vuxna vet vad som gäller och väljer man inte att följa detta så ökar risken för att smitta. Det ökar då också risken för att fler blir i behov av sjukhusvård. Vi vill ju kunna släppa på råden och rekommendationerna snart men ju mer spridningen fortsätter desto längre tid kommer det ta, säger Christian Blomkvist och fortsätter:

– Risken finns att Kronoberg inte kan öppna upp när alla andra regioner gör det.

Spelar det någon roll att firandena var utomhus?

– Utomhus är bättre än inomhus. Risken för smitta är mindre men den finns ju fortfarande kvar. Vid fester och firanden är många nära varandra, man kanske kramas och hoppar tillsammans. Det finns risk att man är så pass nära att man smittar.

Kronoberg är en av regionerna som har högst smittspridning i Europa, med många nya fall per 100 000 invånare. Christian Blomkvist menar att kronobergarna inte följer råden och rekommendationerna tillräckligt.

– Ser man till den höga smittspridningen är det inte tillräckligt många som följt rekommendationerna tillräckligt mycket nu. När Kronoberg hade låg smittspridning i början av året följde fler rekommendationerna men nu har man börjat tröttna. Alla kan inte göra allt men alla måste göra lite till. På så sätt kan vi få det att vända och öppna upp mer, bland annat för publik inom idrott, säger han.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons