Annons
Växjö

Smittspridning av covid ökar – Blomkvist förutspår ny våg

Växjö • Publicerad 9 november 2023
Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist berättar att det kan vara en ny våg med covid-19 som är på väg.
Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist berättar att det kan vara en ny våg med covid-19 som är på väg.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Region Kronobergs smittskyddsenhet arbetar fortfarande med att följa covid-19 i länet. Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist säger att antalet positiva fall ökat, trots att de endast kan testa personer från särskilda boenden samt patienter som kommer till sjukhus.

De senaste tre veckorna har det gått från tio fall per vecka till ett 70-tal positiva tester.

Annons

– Även om det är få grupper som testas ser vi en ganska tydlig ökning, säger Christian Blomkvist som berättar att Folkhälsomyndigheten ser att det nu ökar i nästan samtliga regioner i landet.

– Sannolikt är detta en ny våg som vi ser, men det kan vi inte konstatera förrän efteråt.

I årsskiftet 2022-2023 var det som mest smittspridning i Kronobergs län. Då var det över 30 inlagda patienter på sjukhus. Enligt Blomkvist kan den nya vågen komma tidigare i år.

– Vi har legat på fem till tio inneliggande patienter. I dag onsdag, har vi 18 inneliggande patienter och en som vårdas på intensivvårdsavdelningen. De flesta av de 18 patienterna är faktiskt inlagda på grund av covid. De blir så pass sjuka att de inte klarar sig hemma eller på sitt särskilda boende. De kan vara dropp eller syrgas.

Är det en oroande utveckling?

– Det är det alltid när människor behöver vård på sjukhus. Några behöver ju hjälp på IVA också, säger Christian Blomkvist som samtidigt låter förhoppningsfull när vaccinationerna kommer i gång den här veckan.

– Är man 65 år och äldre, eller är med i en riskgrupp – passa då på dig att vaccinera dig mot influensa och covid. Det kan vara bra att tänka på att inte träffa äldre eller personer i riskgruppen om man känner sig förkyld.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons