Annons
Växjö

SMP-reportrar vann pris: ”Otroligt hedrande”

Växjö • Publicerad 27 april 2024
Daniel Johansson och Johan Persson fick Smålands joournlistpris för sin granskning om fotbollsklubbars utnyttjande av utländska spelare.
Daniel Johansson och Johan Persson fick Smålands joournlistpris för sin granskning om fotbollsklubbars utnyttjande av utländska spelare.Foto: Anna Karolina Persson

Varje år delas Smålands journalistpris ut för att belöna god lokal journalistik.  Det är Intresseföreningen Smålands journalister som varje år delar ut priset och årets pristagare är Smålandspostens reportrar Johan Persson och Daniel Johansson för artikelserien ”Fotbollsdrömmar och agenter utan tillstånd”.

– Det känns otroligt hedrande att få ett sådant pris när man vet att det görs så mycket bra journalistik i Småland, säger Daniel Johansson.

Annons

Artikelserien handlar bland annat om att flera lokala fotbollsklubbar har haft otillåtna kontrakt med unga utländska spelare och en klubb hade 18 brasilianska spelare som var i Sverige enbart för att spela fotboll, trots att det inte är tillåtet i så låga seriesammanhang. Klubbarna har fällts av fotbollsförbund efter granskningen.

Johan Persson och Daniel Johansson vann för ett par år sedan Smålands journalistpris för sin granskning om advokaters arvoden.

Fakta

Juryns motivering

”De har grävt djupt i de leriga småländska fotbollsplanerna och avslöjat ett cyniskt utnyttjande av utländska fotbollsspelare i en verksamhet som vi alla tror är en god samhällskraft.

De som utnyttjats är ofta mycket unga spelare från Afrika och Sydamerika som drömmer om en fotbollskarriär i södra Europa men som blivit övertygade av självutnämnda agenter att vägen dit går via den småländska gärdsgårdsserien.

Artikelserien är omfattande och genomarbetad. Den visar prov på ett gediget journalistiskt hantverk där man ställer sig på den svagas sida. Avslöjandet har öppnat Smålands Fotbollsförbunds ögon för vad som pågår i de lägre divisionerna och efter Smålandspostens avslöjande har flera inblandade fällts i Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd.”

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons