Annons
Växjö

Socialdemokraterna inleder förhandlingar med Centerpartiet: ”Modiga”

Växjö • Publicerad 5 oktober 2022
Malin Lauber, Socialdemokraternas toppnamn i Växjö kommun.
Malin Lauber, Socialdemokraternas toppnamn i Växjö kommun.Foto: Alexander Hall

Sent på tisdagskvällen meddelade Centerpartiet att de avbryter förhandlingarna med sina tidigare i kollegor i Alliansen på grund av att de inte vill ha ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna. I stället vänder sig C mot den andra sidan med S, V och MP och vill inleda en dialog. De fyra partierna skulle bilda en majoritet i kommunfullmäktige med 32 mandat om de hittar en väg för samarbete.

Under onsdagsförmiddagen kallade Socialdemokraterna till pressträff med anledning av Centerpartiets besked.

Annons

– Jag tycker att de är modiga och det här beskedet visar att Centerpartiet är ett parti att lita på. De har under hela valrörelsen lovat sin väljare att de inte tänker samarbete med Sverigedemokraterna och idag står de upp för det löftet. Det hedrar dem. Jag förstår att det här har varit ett tufft beslut, sa Malin Lauber (S) under pressträffen.

I höstens kommunalval backade samtliga styrande partierna samtidigt som Socialdemokraterna ökade från 30,71 procent till 34,90 procent. Sedan dess har partierna samtalat och förhandlat för att försöka få till ett styre.

– Jag har varit tydlig under hela valrörelsen att vårt förstahandsalternativ är Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Jag kommer därför nu att bjuda in till förhandlingar för att kunna forma ett styre framåt. Jag välkomnar den dialog som Centerpartiet nu har meddelat att de vill ha med Socialdemokraterna och jag tror att det är bra för Växjö om vi kan få ett stabilt styre. Därför kommer vi att inleda den dialogen med Centerpartiet, sa Malin Lauber (S).

Om S, C, V och MP ingår ett samarbete kan de ha majoritet i kommunfullmäktige. Partierna har tillsammans 32 mandat och det finns 61 platser i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiets toppnamn Maria Garmer välkomnar Centerpartiets besked.

– Vi vill delta konstruktivt för att skapa stabilitet i kommunen. Vi har gått till val på en stärkt välfärd i hela kommunen och vi tror att det finns goda möjligheter att nå överenskommelser som åstadkommer detta. Inte minst i frågor som rör förbättringar för landsbygden och de mindre orterna, säger Maria Garmer.

Den 18 oktober samlas den nya kommunfullmäktige och en ny kommunfullmäktiges ordförande ska utses.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons