Annons
Växjö

Socialdemokraterna vill förbättra akutens arbetsmiljö med nya tjänster

Växjö • Publicerad 6 april 2023
Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Foto: Elvedin Basic

Efter flera larm om dålig arbetsmiljö och allvarlig kritik från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) mot akuten i Växjö så skickade Socialdemokraterna i januari in en skrivelse med krav om krissamtal kring läget på akuten i Växjö. I skrivelsen så lyfter man olika förslag som man tror skulle förbättra situationen. Ett av de var att utöka tiden som det finns vårdplatskoordinatorer på plats. Just det förslaget har partiet nu valt att gå vidare med i en skriverlse till hälso- och sjukvårdsnämnden.

En vårdplatskoordinator hanterar och fördelar ut inskrivningsklara patienter från framförallt akutmottagningen till andra vårdavdelningar. I ett pressmeddelande skriver Socialdemokraterna att vårdkoordinatorer ser till att patientflödet fungerar bra, bland annat genom att vara uppmärksamma på att patienter inte stannar för länge på akuten, vilket var en del av kritiken som kom från IVO.

Annons

– När vårdplatskoordinatorerna inte är på plats läggs uppgiften att hantera och fördela ut inskrivningsklara patienter oftast på ledningsansvarig sjuksköterska på akutmottagningen. Detta upplevs som stressfullt och rimmar illa med regionens ambition om rätt använd kompetens. Vårdpersonal måste få fokusera på det patientnära arbete. För att förbättra vårdplatsflödet och avlasta akutmottagningen föreslår vi därför att funktionen vårdplatskoordinator utökas, så att dessa finns på plats längre på kvällar och helger, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

I sin skrivelse uppskattar Socialdemokraterna att utökningen skulle kräva 3 nya årsarbetare till en kostnad av 2,1-2,3 miljoner kronor.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons