Annons
Växjö

Socialdemokraterna vill göra vaccinet gratis för barn

Växjö • Publicerad 14 april 2023
Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg.
Henrietta Serrate (S), oppositionsråd i Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

I flera andra regioner, däribland Östergötland, så är TBE-vaccinet, även kallat fästingvaccinet, redan gratis för barn upp till 18 år. Nu föreslår Socialdemokraterna i Kronoberg att regionen följer i deras fotspår.

– Att vaccinera sig mot TBE kan bli en dyr historia, inte minst för barnfamiljen. Att skydda sina barn och unga från att smittas av TBE ska inte vara en kostnadsfråga. Det finns ett stort värde i att människor är mycket i naturen redan från barnsben, inte minst för att förbättra folkhälsan. Därför vill vi socialdemokrater att Region Kronoberg avgiftsbefriar vaccineringen för barn upp till 18 år, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

Annons

Socialdemokraterna föreslår även att vacciner ska bli gratis för alla som bor i områden i länet med en extra hög risk att bli smittad av TBE.

TBE, en sjukdom som man får av fästingar, kan ha ödesdigra konsekvenser. Viruset kan till exempel orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons