Annons
Växjö

Socialdemokraternas beslut om sommarjobbsgaranti möter kritik från Moderaterna

Växjö • Publicerad 14 februari 2023
Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd.Foto: Landstinget

Förra veckan meddelade Socialdemokraterna sitt beslut att inför en sommarjobbsgaranti för ungdomar från sommaren efter nian till sommaren efter tvåan i gymnasiet.

En ny del i garantin som införts är att det tidigare funnits ett betygskrav för att garanteras sommarjobb via kommunen, någonting som nu slopas.

Annons

– För oss är det viktigt att våra ungdomar får en chans att komma ut på arbetsmarknaden och testa på olika yrken, så att man har någon form av sysselsättning under sommaren, sa Malin Lauber (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande i samband med att beslutet offentliggjordes.

Det nya beslutet möter nu stark kritik från moderata politiker från regionen. Suzanne Frank (M), andre vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd, skriver i en kommentar till Smålandsposten att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i och med beslutet sviker ungdomarna. Hon menar att det inte ställs några krav och att det inte finns några morötter att klara sina betyg.

Vidare skriver Suzanne Frank i sin kommentar:

”Sommarjobb och möjligheten att klara sina betyg i svenska och matematik har gått hand i hand i Växjö! Det har gett bra signaler till ungdomar att om man kämpar och klarat godkänt i dessa huvudämnen får man sommarjobb! De ungdomar som inte klarat kraven i svenska och matematik har fått gå i sommarskola under två veckor för att förbättra/ klara sina studier för godkända betyg. Därefter har man fått sitt sommarjobb, oavsett om man klarat godkänt eller inte. Men då har man fått ca en halv termins studier extra! Och det viktigaste vi kan göra för våra elever i Växjö är att stötta dem till att klara sin gymnasieexamen – det är nyckeln till jobb eller fortsatta studier! Detta har fungerat både som krav och morot!”

Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.
Oliver Rosengren (M) är riksdagsledamot från Kronobergs län.Foto: Oscar Appelgren

Även den moderate riksdagsledamoten Oliver Rosengren kommenterar frågan på Twitter. Bland annat skriver han att kravlösa sommarjobbsgarantier inte alls påverkar chansen för jobb senare i livet, att effekten av en sådan här reform är noll. Detta skriver han med referens till en studie utförd av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons