Annons
Växjö

Södra Bergundasjön behandlas med aluminium

Växjö • Publicerad 5 juni 2023
Signe Noresson, sjömiljöansvarig i Växjö kommun.
Signe Noresson, sjömiljöansvarig i Växjö kommun.Foto: Hilda Frankki

Södra Bergundasjön är tillsammans med Norra Bergundasjön regionens mest övergödda sjö. Anledningen till det är att stora mängder fosfor från historiska utsläpp läcker från sjöbottnen ut i vattnet, vilket ökar risken för uppkomst av ohälsosamma blågröna algblomningar.

Nu vill kommunen motverka detta genom att tillsätta aluminiumklorid till sjöbottnen. Detta gör att fosforn binds till aluminiumet och stannar på bottnen.

Annons

– Bottenbehandlingen i Södra Bergundasjön är en del av den långsiktiga förvaltningsplan som finns framtagen för att uppnå och bibehålla god ekologisk status i Växjösjöarna. Det gläder mig att vi framskrider enligt plan och med hittills mycket goda resultat, säger Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Detta är andra gången man genomför den här behandlingen i sjön, första gången var 2019-2020. Då lyckades man minska fosforhalterna i sjön med cirka 70 procent.

– Det är viktigt att vi fullföljer behandlingen så att vi även fortsättningsvis kan säkerställa att Södra Bergundasjön är en sjö där djurlivet mår bra och där vattnet är klart och badbart, säger Signe Noresson, sjömiljöansvarig i Växjö kommun.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons