Annons
Växjö

Södra delar ut miljoner till nya projekt

Växjö • Publicerad 26 juni 2022
.
.Foto: Anders Andersson

Södras forskningsstiftelse har sedan starten 1995 delat ut över 250 miljoner kronor till 200 olika forskningsprojekt. Nu delar Södra ut sju nya miljoner kronor till flera olika projekt. Bland annat investerar Södra i framtidens skogsskötsel och byggelement av okonventionella träslag.

Projektet ”Framtidens skogsskötsel i södra Sverige - skogsskötsel för en grön omställning” som är en del i ett större forskningsprogram där målet är att utveckla skogsskötselmetoder som passar i framtiden får 2,8 miljoner kronor.

Annons

– Det är uppenbart att framtidens klimat kräver en annan skogsskötsel. Forskningsprogrammet kommer lägga fokus på etablering och skötsel av tall liksom skötsel av blandskogar och framtidens skogsskötselplaner. Detta kommer bidra med viktig kunskap för att klara omställningen av familjeskogsbruket, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

1,8 miljoner kronor delas ut till projektet ”Fuktvariationer, formstabilitet och sprickkänslighet för lastbärande byggelement utförda med okonventionella virkeskvaliteter och träslagskombinationer” som kommer att utreda hur byggelement kan göras av okonventionella träslag eller sådana som i dag sorteras bort.

– Projektet kommer att öka möjligheterna att använda lövträ och ”udda” sortiment vid byggande. Genom att använda all vår skogsråvara på bästa sätt gynnar vi skogsgårdens ekonomi och hjälper samtidigt utfasningen av fossila material, vilket stöttar klimatomställningen, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons