Annons
Växjö

Södra får böta 14 miljoner efter dödsolycka

Växjö/Orrefors • Publicerad 5 januari 2024
Olyckan inträffade på ett område för utlastning.
Olyckan inträffade på ett område för utlastning.Foto: Arbetsmiljöverket

En man i 60-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på Södras sågverk i Orrefors i mitten av juni 2022. Nu får Södra betala en företagsbot på 14 miljoner kronor. Det ska vara det högsta beloppet någonsin för arbetsmiljöbrott i Sverige.

Det var en stapel virkespaket, som vägde knappt åtta ton, som rasade över två anställda. En av männen dog och den andre, en man i 40-årsåldern vårdades på sjukhus. Protokoll över brottsplatsundersökningen visar att underslagen inte var i fullgott skick och inte täckte hela virkespaketens bredd samt att riskområdet för ras var inte markerat.

Annons

Södra har gått med på att betala summan. Efter olyckan har Södra förändrat rutinerna och reglerna kring hur virke får staplas och hur personer och fordon får vistas i närheten av staplat virke.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons