Annons
Växjö

Södra får tio miljoner euro från EU-fond

Växjö • Publicerad 23 juni 2023
Åsa Degerman, projektledare OnceMore, och Sonya Zak på Lenzing.
Åsa Degerman, projektledare OnceMore, och Sonya Zak på Lenzing.Foto: Martin Olofsson

Södra har gjort en satsning på OnceMore som är världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. Processen kombinerar textilavfall med förnybar skogsråvara. Tidigare har Södra inlett samarbeten med Bestseller som innebär en kollektion med kläder som säljs på Jack & Jones hemsida och Lindex och med Filippa K som i höst lanserar en kollektion som baseras på Södras OnceMore-material.

Nu har EU:s Life-fond beviljat ett stöd om tio miljoner euro, motsvarande runt 115 miljoner kronor, till Södra och Lenzing för att skala upp OnceMore. Summan är det största finansieringsbeloppet någonsin för textilåtervinning och kommer leda till nya industriinvesteringar.

Annons

Södra och Lenzing kommer att intensifiera arbetat med att vidareutveckla processen, öka textilåtervinningen och OnceMore-processen vid Södras bruk i Mörrum skalas upp.

En ny anläggning ska byggas för att öka hanteringen av blandat textilavfall med olika färger och material från 2 000 ton till 50 000 ton per år. Enligt Södra ska det årligen produceras 60 000 ton textilmassa som består av 50 procent återvunnet innehåll och 50 procent förnybar skogsråvara.

– I dagsläget återvinns endast en procent av allt textilavfall i världen, vilket skapar en enorm miljöbelastning. Med hjälp av den här betydelsefulla finansieringen är Södra och Lenzing redo att skapa en effektiv lösning när det gäller kemisk textilåtervinning och öka vårt bidrag till den cirkulära ekonomin, säger Åsa Degerman, chef för OnceMore® på Södra.

Projektet startar under juni 2023 och pågår i fyra och ett halvt år.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons