Annons
Växjö

Södra ger miljardutdelning – ny ordförande vald

Växjö • Publicerad 25 maj 2022
Magnus Hall, ny styrelseordförande, och Lena Ek, tidigare styrelseordförande
Magnus Hall, ny styrelseordförande, och Lena Ek, tidigare styrelseordförandeFoto: Alexander Hall

Under Södras årliga föreningsstämma beslutade stämman att det ska bli en rekordstor vinstudelning på 2,2 miljarder kronor till medlemmarna. Det motsvarar 43 procent av 2021 års resultat före skatt.

Vinstdelningen består av utdelning på virkesleveranser med 893 miljoner kronor, utdelning på insatskapital med 765 miljoner kronor och insatsemission med 581 miljoner kronor.

Annons

– Södras medlemmar har en utmanande tid bakom sig och det känns fantastiskt roligt att stämman beslutat om en rekordstor vinstdelning. Som ekonomisk förening är det viktigt att Södras 52 000 medlemmar får ta del av förädlingsvinsten från sitt levererade virke. Södra står starkt inför framtiden och jag är glad att lämna över en innovativ skogsägarförening med fokus på medlemmarna och skogsgårdens ekonomi, säger Södras avgående styrelseordförande Lena Ek.

Till ny ordförande valdes Magnus Hall. Han har suttit i Södras styrelse sedan 2020 och har lång erfarenhet från det svenska näringslivet. Magnus Hall var koncernchef för Vattenfall under närmare sex år och dessförinnan vd för Holmenkoncernen under tio år. Han har även varit ordförande för Skogsindustrierna samt CEPI, som organiserar Europas pappers- och massaindustri.

– Jag är väldigt glad och stolt över att bli ny styrelseordförande för Södra. Skogsråvaran spelar en viktig roll i samhällets klimatomställning och Södra är väl positionerat för att stärka såväl våra 52 000 medlemmars skogsgårdar som nyttan våra produkter skapar. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla familjeskogsbruket genom fokus på innovation och hållbart brukande av skogarna tillsammans med Södras medlemmar, förtroendevalda och medarbetare, säger Södras styrelseordförande Magnus Hall.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons