Annons
Växjö

Södra gör nytt rekordresultat: ”Jag är glad och stolt”

Växjö • Publicerad 20 oktober 2022
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Södra.
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Södra.Foto: Alexander Hall

Södra redovisar ett rekordresultat för det tredje kvartalet 2022. Rörelseresultatet hamnade på 2,5 miljarder kronor, det högsta någonsin under ett kvartal.

– Jag är glad och stolt över att vi levererar ett resultat som detta i en väldigt osäker tid. Resultatet har uppnåtts tack vare ett långsiktigt arbete, där goda insatser från medarbetare och medlemmar byggt Södra starkt nog att stå stadigt trots kraftiga svängningar i omvärlden, säger Södras vd Lotta Lyrå.

Annons

Det är en kombination av massapriserna, höga volymer på massasidan och att Södra gynnas av att den svenska kronan sjunker i värde mot dollarn eftersom koncernen gör många affärer i amerikanska dollar.

Totalt landade koncernens omsättning på 8,1 miljarder kronor under det tredje kvartalet, en ökning med 16 procent jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt har marknaden för sågade trävaror vänt snabbt nedåt och prisernan har sjunkit med närmare 20 procent jämfört med toppen under det andra kvartalet.

– Vi är ödmjuka inför utvecklingen i omvärlden och utmaningarna som ligger framför oss. Södra påverkas på flera sätt i dagens osäkra läge. Inte minst av den fallande konjunkturen, vilken har skapat lägre efterfrågan för sågade trävaror under kvartalet, säger Lotta Lyrå.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons