Annons
Växjö

Södra höjer virkespriserna

Växjö • Publicerad 2 juni 2023
Peter Karlsson, affärsområdeschef för Södra Skog.
Peter Karlsson, affärsområdeschef för Södra Skog.Foto: Södra

Eftersom Södra bedömer att deras behov av virke kommer att vara stort under sommaren och hösten så har man nu bestämt sig för att genomföra en ovanligt stor prishöjning. Det innebär även att Södras medlemmar kommer att få mer betalt för virket de säljer till Södra.

– Detta är ovanligt stora prishöjningar, vilket speglar marknaden framåt och den långsiktiga efterfrågan på familjeskogsbrukets produkter. Prishöjningarna innebär att vi nu har historiskt höga virkespriser i Götaland, säger Peter Karlsson, affärsområdeschef för Södra Skog i ett pressmeddelande.

Annons

Bland annat så höjs priset på bränsleved med 140 kr per kubikmeter och tall- och grantimmer med 50 kronor per kubikmeter.

Prishöjningarna är dock bara tillfälliga. Detta förklaras med det osäkra världsläget. Södra menar att efterfrågan för deras produkter kommer att vara höga över sommaren men att det är svårt att prognosera längre än så.

– Vi bedömer att den höga efterfrågan kommer att hålla i sig under sommaren och det är viktigt att möta den med höga leveranser av råvara. Vi behöver också vara flexibla för att kunna agera mer snabbfotat i en tid och marknad med tvära kast, vilket är grunden till att vissa av prishöjningarna är tidsbegränsade, säger Peter Karlsson.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons