Annons
Växjö

Södra i samarbete med Filippa K – ny kollektion ska lanseras

Växjö • Publicerad 25 februari 2023
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Södra.
Lotta Lyrå, vd och koncernchef på Södra.Foto: Alexander Hall

Södra har gjort en satsning på OnceMore som är världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. Processen kombinerar textilavfall med förnybar skogsråvara. Tidigare har Södra inlett samarbeten med Bestseller som innebär en kollektion med kläder som säljs på Jack & Jones hemsida och Lindex.

Nu står det klart att Södra också inleder ett samarbete med Filippa K som i höst lanserar en kollektion som baseras på Södras OnceMore-material.

Annons

– Vårt mål är att alltid skapa en bättre produkt än alternativen på marknaden och generera så mycket värde som möjligt från Södras 51 000 medlemmars skogar. Samarbetet mellan OnceMore, Filippa K, Lenzing och Riopele är ett viktigt steg för att uppnå detta och fortsätta utmana blandfiberavfall för att skapa ett cirkulärt textilsystem, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.

Med råvara från Södra kommer fiberproducenten Lenzing att producera lyocell. Därefter tillverkar portugisiska Riopele tygerna som ingår i Filippa K:s nya vår- och sommarkollektion för 2024. Det svenska modehuset blir det första varumärket att använda den unika fibern.

– Vi gör inte det här på egen hand – att samverka är ett absolut fundamentalt steg för en hållbar omställning av branschen. Det är viktigt för oss på Filippa K att gå samman med likasinnade partners som är innovatörer inom sina egna områden, säger Jodi Everding, hållbarhetchef på Filippa K.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons