Annons
Växjö

Södra i stort samarbete med Lindex – en miljon plagg ska produceras

Växjö • Publicerad 3 juli 2022
OnceMore
OnceMoreFoto: Studio Ny

Södra har gjort en satsning på OnceMore som är världens första storskaliga process för återvinning av textilavfall av blandmaterial. Processen kombinerar textilavfall med förnybar skogsråvara.

Tidigare har Södra ingått ett samarbete med klädkedjan Bestseller som innebär en kollektion med kläder som säljs på Jack & Jones hemsida.

Annons

Nu har Södra gjort klart med ett nytt stort samarbete, den här gången med det skandinaviska modeföretaget Lindex. Lindex tar in 250 ton viskosfiber helt och hållet baserat på OnceMore-massan och det ska bli en miljon klädesplagg gjorda av textilavfall och förnybar skogsråvara.

– I dag återvinns bara en bråkdel av de 100 miljoner ton textilier som produceras i världen varje år. Med OnceMore har Södra skapat en unik lösning för att ta textil in i den cirkulära bioekonomin – och med en miljon OnceMore-baserade plagg tar vi nu ett viktigt steg i utvecklingen. Vi är glada över att göra det i samarbete med en aktör som Lindex. Tillsammans kan vi göra skillnad, säger Lotta Lyrå, vd för Södra.

Plaggen kommer att börja säljas i början av 2023 och kommer att säljas i Lindex-butikerna och online.

– I dag finns det stora utmaningar kring storskalig återvinning av textil där OnceMore är en viktig möjliggörare. Genom vårt samarbete kan vi bidra till en mer hållbar textilindustri samtidigt som vi tar ytterligare kliv på vår cirkulära resa och minskar vår miljöpåverkan, säger Annette Tenstam, Strategic Lead Circularity & Environmental Sustainability på Lindex.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons