Annons
Växjö

Södra investerar i AI-bolag - ska hjälpa med avverkning

Växjö • Publicerad 20 juli 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Christian Hylse

Under tisdagen offentliggjordes att Södra Ädla blir delägare i företaget Nordic Forestry Automation (NFA). NFA utvecklar förarstöd för skogsmaskiner baserat på sensorteknik från autonoma fordon och AI-algoritmer. Södra gör investeringen tillsammans med Svea skog och Almi Invest Syd. Totalt omfattar affären ungefär 10 miljoner kronor.

När man gallrar en skog så är det många beslut som måste tas. Vilka och hur många träd som ska avverkas för att gynna skogen i längden. AI-tekniken som NFA utvecklar ska hjälpa föraren att ta dessa beslut som i nuläget tas manuellt.

Annons

– Att köra skogsmaskin i gallring är ett hantverk som kräver hundraprocentigt fokus och tar flera år att bemästra. Den sammantagna kognitiva belastningen är jämförbar med en stridspilots. Sensor-baserade förarstöd ger bättre förutsättningar för föraren och skogsägaren att gynna skogens alla värden. Vi är glada att kunna fortsätta utveckla tekniken tillsammans med våra nya delägare, säger Lars Svensson, vd för NFA i ett pressmeddelande.

Även Erik Bengtson, investeringsansvarig för Södra Ädla, ser fram emot samarbetet som investeringen har inlett.

– Vi är mycket glada över att ha genomfört investeringen i NFA. Bolagets AI-baserade förarstöd är ett bra exempel på affärsmodeller och teknik som Södra Ädla vill och ska investera i. Tekniken gör gallringsuppgiften enklare, mer precisionsstyrd och möjliggör fler typer av skötselåtgärder.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons