Annons

Södra investerar i eldriven lastbil

Växjö • Publicerad 6 april 2024
Södra investerar i en eldriven flislastbil.
Södra investerar i en eldriven flislastbil.Foto: Dan Boman

Södra har som långsiktigt mål att övergå till fossilfria transporter. Nu investerar företaget i en eldriven, tung lastbil i den dagliga logistikkedjan för transporter av flis.

Flisbilen ska laddas med egenproducerad, fossilfri el och ska minska miljöavtrycket drastiskt.

Annons

– Den här elflisbilen är en spännande milstolpe i vårt arbete att elektrifiera lastbilsflottan, inte minst eftersom vi sätter in den i skarpt läge direkt som en del av ordinarie transporter. Projektet kommer lära oss mycket samtidigt som det bidrar till Södras övergripande mål att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2040. Jag är övertygad om att testet även kommer generera värdefulla insikter som hela branschen kan ha nytta av inför framtiden, säger Henrik Brodin, programchef för Fossilfritt Södra.

Elflisbilen är ett fordon med en lastkapacitet på upp till 64 ton och har en beräknad räckvidd på 25 till 30 mil i Södras drift. Målet är att lastbilen ska rulla cirka 10 000 mil per år, vilket motsvarar en runda på 40 mil varje dag. Fordonet levereras mot slutet av året.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons