Annons
Växjö

Södra och LNU deltar i internationellt forskningsprojekt

Växjö • Publicerad 13 mars 2023
LNU
LNU

I och med en stor utveckling inom tekniken så kan stora mängder data samlas från både skogs- och lantbruk. Nu ska ett nytt forskningsprojekt lägga fokus på hur skogsbrukare, samhälle och företag på bästa sätt ska kunna nyttja datan på ett sätt som alla tjänar på.

Projektet heter EnTrust och totalt så deltar 16 universitet och företag från fem länder. De svenska representanterna är Södra och Linnéuniversitetet. Projektet har en budget som ligger på 2,7 miljoner euro.

Annons

– Det samlas in stora mängder data inom skogsbranschen, i hela kedjan från skogsproduktion via sågverk till eftermarknad. Vi vill att denna data ska komma till användning och även att skogsbrukare på så vis ska kunna bredda sin verksamhet, säger Arianit Kurti, docent vid Linnéuniversitetet och ledare för den svenska delen av projektet i ett pressmeddelande.

Koordinator för EnTrust är Maynooth University på Irland. Det hölls ett uppstartsmöte i Dublin den åttonde mars och projektet ska pågå till och med 2026.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons