Annons
Växjö

Södra storsatsar på elektrifiering: ”En viktig pusselbit”

Växjö • Publicerad 12 december 2022
Henrik Brodin, energichef på Södra
Henrik Brodin, energichef på SödraFoto: Andreas Lindholm

Södra storsatsar på elektrifiering av verksamhetens transporter. Ett nytt projekt kommer utreda möjligheten att i framtiden ha eldrivna lastbilar, truckar och lastmaskiner som bidrar till att minska föreningens fossila utsläpp ytterligare.

Södras mål är att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2040. Sedan tidigare drivs delar av fordonsflottan i industrin på el och nu inleder Södra ett projekt om storskalig elektrifiering av interna och externa transporter, såväl timmer- och flislastbilarna i Södras eget åkeri som transporterna inom industrin.

Annons

Varje dag går 1000 tunga vägtransporter från Södras medlemmars skogar till industrin.

– Södra är en av Sveriges största transportköpare och transporterna står för den största delen av våra fossila utsläpp. Därför är storskalig elektrifiering en viktig pusselbit, tillsammans med biodrivmedel, i att minska våra fossila utsläpp och kunna bidra ytterligare till samhällets klimatomställning, säger Henrik Brodin, som är energichef och ansvarig för programmet Ett Fossilfritt Södra.

En majoritet av Södras interna truckflotta ska ersättas med nästa generations eltruckar. Enligt Henrik Brodin är de idag en nettoproducent av el, vilket innebär att de kommer kunna bli självförsörjande på fossilfri el till deras transporter.

Södra inleder storsatsning på elektrifiering av transporter.
Södra inleder storsatsning på elektrifiering av transporter.Foto: Pressbild
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons