Annons
Växjö

Södras nya satsning ska få ut mer papper per träd

Växjö • Publicerad 4 juli 2023
Lotta Lyrå, vd på Södra.
Lotta Lyrå, vd på Södra.Foto: Alexander Hall

Södra har inlett en satsning som ska hjälpa deras medlemmar att få ut mer papper per träd. Detta ska man göra genom att tillverka pappersmassa som innehåller massaved men även jordbruksrester från närområdet. Den nya blandningen hoppas man ska innebära att lönsamheten höjs samtidigt som man skapar ett mer cirkulärt flöde som i sin tur gynnar miljön.

– Vi i Södra finns till för att skapa så mycket värde som möjligt från medlemmarnas skogar. Med en ny process för en pappersmassa med lokala jordbruksrester gör vi just det. Den innebär att skogsråvaran kan användas mer effektivt och skapa ännu mer värde för medlemmarna i Södra, våra kunder och samhället i stort, säger Södras vd Lotta Lyrå.

Annons

Man har under en längre tid genom både forskning och utveckling nu kommit fram till en teknik som man tror kommer att fungera storskaligt. Dock är den nya metoden inte redo att implementeras än. I nästa steg kommer Södra att starta upp pilotförsök för att först utreda och verifiera tekniken.

– Projektet är fortfarande i utvecklingsstadiet och vi ska nu bekräfta tekniken, men jag är stolt över hur vi kan nyttja en restprodukt för en ännu mer hållbar produktion av pappersmassa. Detta är ett viktigt steg för vår långsiktiga utveckling och konkurrenskraft, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons