Annons
Växjö

Solen tittar fram i veckan - men håll dig i lä

Från snö och hagel till sol och blåst. Nu vänder vädret - men bara till en viss del. Blåsten ska fortsatt hålla i sig.
Kronoberg • Publicerad 14 april 2021
Arkivbild.Foto: Urban Nilsson

Under de senaste dagarna så har vårvädret minst sagt varit varierande. Från en klar men blåsig lördag till en mulen, snöig och väldigt blåsig söndag. Det har också kommit en del hagelskurar på vissa håll i länet.

Men nu ser det ut som att det vänder.

Annons

Sol och mildare temperaturer är på väg in över länet - men blåsten kvarstår.

– Vi har ett högtryck som har börjat växa in över landet. Det väntas stabilare väder för veckan, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

”Vi har ett högtryck som har börjat växa in över landet. Det väntas stabilare väder för veckan.”
Linus Karlsson, meteorolog.

En del stackmoln förväntas växa in över länet på eftermiddagarna som kan skymma solen en del. Enligt Linus Karlsson skulle lördagen kunna få lite mer moln på förmiddagen och eventuellt någon regnskur på eftermiddagen. Temperaturen kan stuga till strax över tiogradersstrecket men förmiddagarna förväntas vara fortsatt kalla och klara.

– Vi har även klara kvällar och nätter som gör att temperaturen sjunker till strax under nollan. Så det blir en hel del temperaturskillnader under dagarna, säger Linus Karlsson.

Och om du upplever att det har varit blåsigt så har du rätt. De kalla nätterna och de varma dagarna gör att vinden tar sig.

– Det brukar vara blåsigt såhär års. Det beror på att vi fortfarande har kylig luft på morgonen, som solen värmer upp och då blir det blåsigt. Det sker framförallt på dagarna, när solen har stått uppe ett tag. Då har vi friska vindbyar att räkna med och det kommer att hålla i sig för resten av veckan.

Än så länge har våren i Kronoberg varit helt normal.

– När jag kollar temperaturavvikelserna för den kalendariska våren, från den 1 mars till 13 april så har det varit ytterst normala temperaturer.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons