Annons
Växjö

Space Cowboy slår världsrekord i svärdslukning

Chayne ”The Space Cowboy” Hultgren från Australien besöker årets Karl-Oskarfestival för att slå rekord i svärdslukning och sluka 29 svärd samtidigt.
– Svärdslukning är en döende konst av en anledning, säger han.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2023

Allt började när Chanye såg en svärdslukare i Skottland när han var 17 år.

– Han svalde fem svärd samtidigt och bugade och snurrade dem i halsen. Jag var så imponerad att jag ville lära mig göra det.

Annons

Chayne berättar att han gillar utmaningen med svärdslukandet och att pusha sig själv till att testa nya saker. Som barn var han varit intresserad av rekordböcker.

– Jag ville vara med i boken och jag ville se vilka anmärkningsvärda saker jag kunde göra, berättar han.

Chayne Hultgren
Chayne HultgrenFoto: Björn Villabona

Han berättar att han slog sitt första Guinness-världsrekord 2008, när han slukade 17 svärd samtidigt.

– Samma dag slog jag rekordet för mest vikt buret med ett slukat svärd. Jag bar två stycken öltunnor med femtio liter var på svärdet.

Svärdslukaren Chayne Hultgren ska slå världsrekord på Karl-Oskardagarna.
Svärdslukaren Chayne Hultgren ska slå världsrekord på Karl-Oskardagarna.Foto: Thea Karlsson

Idag har han 55 rekord i Guinness rekordbok. Han förklarar att rekordet han ska slå under lördagen på Karl-Oskardagarna kommer vända upp och ner på hela hans rekordkarriär, eftersom det är samma utmaning som det första rekordet han slog: att sluka så många svärd som möjligt samtidigt. Målet är att nå upp i 29 svärd.

– Saken med att slå rekord är att det alltid är ett försök. Man försöker göra någon som aldrig har hänt tidigare. Jag är väldigt säker på att det kommer gå, men det finns alltid mycket utmaningar när man slår världsrekord.

Förberedelserna börjar tre dagar innan rekordet ska slås. Chayne berättar att han då börjar töja ut halsen med hjälp av gummislangar som han för ner i halsen.

– Jag använder mig av meditation för att kunna kontrollera musklerna i halsen, berättar Chanye.

Under uppträdandet är det hundra procent fokus på kroppen.

– Svärdslukande är en döende konst av en anledning. Man måste vara väldigt försiktig och väldigt medveten om var man har varje svärd.

Annons

Chayne berättar att de som kommer för att se honom under lördagen kan förvänta sig se något de aldrig har sett tidigare.

– De kommer nog att minnas det väldigt länge, säger han.

Pontus OhlsonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons