Annons

Sparsam 40-åring får tillbaka 168 000 i kontanter – togs i beslag av polisen

Polisen beslagtog 168 000 kronor i kontanter som 40-åringen hade med sig till tingsrätten i Växjö.
Nu beslutar Växjö tingsrätt att han ska få tillbaka sina pengar, som han intygat att han sparat ihop genom att leva mycket snålt i flera år.
Växjö • Publicerad 10 juli 2024
Foto: Lillian Petrovski, Smålandsposten

Här saknas innehåll

Smålandsposten rapporterade i våras att en man i 40-årsåldern stod åtalad för näringspenningtvätt, efter en udda händelse som inträffade i Växjö tingsrätts lokaler år 2021.

Då besökte 40-åringen domstolen som ena parten i en vårdnadstvist och när han visiterades upptäckte vakten att han hade 168 000 kronor i svenska 500-sedlar samt tusen amerikanska dollar i en påse i sin jacka.

Annons

Vakten ringde polisen som grep 40-åringen och tog kontanterna i beslag, då man misstänkte att de kom från någon form av brottslig verksamhet.

40-åringen – som kom till Sverige från ett utomeuropeiskt land år 2018 – berättade i polisförhör att han hade sparat ihop det stora beloppet på laglig väg. Han fick cirka 9 500 kronor i olika bidrag varje månad och lyckades alltid spara 4 000 kronor genom att han levde mycket snålt, inte köpte något onödigt samt åt mat hos en släkting.

Han berättade vidare att hans pengar – som han alltid bar med sig eftersom han inte litade på banken – skulle användas när han någon gång i framtiden återförenades med sina barn.

Kort efter att åtalet mot 40-åringen hade lämnats in till tingsrätten beslutade åklagaren att det skulle läggas ner sedan det visat sig att det eventuella brottet – näringspenningtvätt – redan blivit preskriberat.

Åklagaren yrkade dock fortsatt på att de beslagtagna pengarna skulle tas i förvar men nu beslutar Växjö tingsrätt att beslaget ska hävas, vilket innebär att 40-åringen får tillbaka allt.

Enligt domstolen är det nämligen inte uteslutet att 40-åringen, genom sitt sparsamma levnadssätt ”med egna medel har sparat ihop större delen av kontanterna”.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons