Annons
Växjö

Specialpsykiatrin anordnar träningsevent

Växjö • Publicerad 24 maj 2023
Region Kronoberg.
Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

Sedan ungefär ett år tillbaka så har specialpsykiatrin i regionen ett träningskoncept där personer som har vårdkontakt med psykiatrin erbjuds att delta i träningsgrupper. Träningsgrupperna i sin tur är ledda av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

– Till de här grupperna kan man komma precis som man är! Man behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av fysisk aktivitet eftersom träningarna är anpassade för att alla skall kunna delta på olika nivåer. Vi erbjuder idag cirkelträning och löparträning två gånger i veckan, här på sigfridsområdet, men utvecklar vårt utbud efterhand som nya önskemål om träningsformer kommer in, säger Hanna Foss, psykiatrisjuksköterska och en av initiativtagarna till träningsgrupperna på regionens hemsida.

Annons

Den 25 maj anordnas ett träningsevent för att få fler personer med psykisk ohälsa att pröva på konceptet och förhoppningsvis börja träna och röra på sig mer även i det långa loppet.

– Det psykiska och somatiska måendet hänger ihop. Det finns flera fördelar med att kunna erbjuda våra patienter ett koncept för träning i psykiatrins egen regi och med ledare med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Det blir inget glapp och det avdramatiserar aktiviteten, säger Hanna Foss.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons