Annons
Växjö

Städbolag straffas med vite för dålig städning på flera skolor

Skolorna blev inte ordentligt städade.
Det upprepades flera gånger.
Nu får städbolaget betala vite.
Växjö • Publicerad 30 januari 2023
Städmaterial.
Städmaterial.Foto: DANIEL NILSSON

Städbolaget Förenade Service har uppdrag att städa skollokaler i Växjö. Enligt det aktuella avtalet med Växjö kommun handlar det om 38 förskolor och 39 skolor.

”Tjänsterna ska utföras med hög och jämn kvalité”, står det i avtalet.

Annons

Det anser inte kommunen att städbolaget levt upp till när det gäller Bäckaslövskolan, Ingelstad skola, Araby Familjecenter och Vikaholms förskola.

– Den information jag har är att det handlar om återkommande fel och brister och att man missat saker, säger Therese Eklund, chef för enheten för nämndstöd och förvaltningsledningsstöd på utbildningsförvaltningen.

Under ett möte påtalade kommunen bristerna i städuppdraget och att det skulle resultera i ett vitesförläggande för var varje berörd skola. Exempel på saker som har lett till vitesföreläggande, enligt kommunens uppgifter:

  • Man har missat att städa ytor upprepade gånger, till exempel toaletter.
  • Bristfällig städkvalitet som inte nått upp till avtalad nivå. Det kan till exempel handla om smutsiga golv.
  • Man har missat att tömma papperskorgar.
  • Man har missat att fylla på pappershanddukar och tvål.

Vitesbeloppen är mellan 2 400 och 5 800 kronor.

Avtalet med städbolaget, som började gälla i augusti 2020, har trots kritiken nyligen förlängts ytterligare ett år och sträcker sig fram till och med den 31 juli 2024.

– Vi tar absolut till oss av detta och jag är medveten om att de här vitesföreläggandena har kommit. Självklart ser vi allvarligt på det. Det är aldrig roligt med vitesföreläggande för det visar ju att vi har brustit i vår kvalitet och i vår leverans, säger Anna Alphonce, affärsområdeschef på Förenade Service med Växjö som ett av sina ansvarsområden.

Här saknas innehåll

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons