Annons
Växjö

Starkt kvartal av Södra – ökade omsättning med 42 procent

Växjö • Publicerad 2 maj 2022
Lotta Lyrå, vd Södra
Lotta Lyrå, vd SödraFoto: Alexander Hall/Södra

Södrakoncernen gjorde ett mycket bra första kvartal 2022. Nettoomsättningen uppgick till nästan 8,2 miljarder, vilket är en ökning med 42 procent jämfört med samma period i fjol.

Resultatet för kvartalet beskrivs som en effekt av ”ett gynnsamt marknadsläge med en hög efterfrågan och mycket god prisbild för Södras huvudprodukter inom massa och sågade trävaror”.

Annons

– Det är glädjande att Södra står starkt i en turbulent tid. Tack vare fina insatser från medarbetare, medlemmar och entreprenörer har vi hanterat utmaningar i skogen och levererat goda resultat i våra industrier. Under kvartalet har vi ökat produktionen av våra huvudprodukter, samtidigt som prisbild och efterfrågan legat på mycket höga nivåer, säger Lotta Lyrå, vd och koncernchef för Södra.

Hon berättar att de ser med oro på den ökade globala turbulensen med kriget i Ukrina och att det för kommande kvartal råder osäkerhet på marknaden och hur dess effekter kan påverka Södras verksamhet. Höga energipriser har lett till kraftigt ökade kostnader för kemikalier och logistik, vilket kan påverka Södras resultat framåt. Det finns också en förhöjd risk för brist på både insatsvaror, komponenter och transportkapacitet.

– Södra har sedan tidigare utmanats av stigande energipriser och flaskhalsar i de globala försörjningskedjorna. Kriget i Ukraina förvärrar läget ytterligare. Vi har under första kvartalet hanterat detta utan påverkan på produktionen, men osäkerheten framåt är stor och fortsatta eller förvärrade problem skulle riskera att utmana delar av vår produktion. Vi arbetar aktivt med det vi kan påverka för att hantera omvärldens svängningar, som att utveckla en effektivitet i världsklass, säger Lotta Lyrå.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons