Annons
Växjö

Stations- och kommunhuset vinner internationellt pris

Växjös nya stations- och kommunhus har både fått ris och ros för sin design.
Nu har byggnaden tagit hem ett internationellt pris för sin träarkitektur.
Växjö • Publicerad 5 april 2023
Växjös stations- och kommunhus prisas för sin träarkitektur.
Växjös stations- och kommunhus prisas för sin träarkitektur.Foto: Anders Bergön

Åsikterna om Växjös nya stations- och kommunhus, som stod färdigt år 2021, har varit många och bland annat har föreningen Arkitekturupproret nominerat den jättelika träbyggnaden i kategorin Årets fulaste nybygge.

Nu har dock Växjös signaturbyggnad fått ett internationellt erkännande för sin unika träarkitektur. Koncernen Sweco, som har projekterat nya stations- och kommunhuset i samarbete med Skanska, skriver på sin hemsida att byggnaden har vunnit första pris i den internationella tävlingen Timber Construction Prize Tirol 2023.

Annons

– Det är väldigt roligt att vi kunnat sätta Växjö på den internationella arkitekturkartan. Att byggnaden nu vinner ett pris i Österrike visar att vi tänkt rätt med hållbarhetsaspekterna och de höga kraven på användandet av trä även med internationella mått mätt, säger Secos ansvarige arkitekt Niklas Kummer i ett pressmeddelande på bolagets hemsida.

Bakom priset står den österrikiska organisation ProHolz som arbetar för att öka användningen av trä i byggnader och lyfta träets fördelar.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons