Annons
Växjö

Stockholmsflyget återvänder till Växjö

Växjö Småland Airport har inte haft en flyglinje till Stockholm sedan innan pandemin. Men snart blir det ändring på det. Den 30 augusti börjar flygbolaget Bra trafikera sträckan mellan Växjö och huvudstaden igen.
– Det är kanon, säger flygplatsens vd Ulf Axelsson.
Växjö • Publicerad 10 augusti 2021
Den 30 augusti lyfter det första planet från Växjö till Stockholm på nästan ett och ett halvt år.
Den 30 augusti lyfter det första planet från Växjö till Stockholm på nästan ett och ett halvt år.Foto: Mattias Mattisson

I slutet av juni öppnade flygtrafiken på Växjö Småland Airport sakta men säkert upp igen. Det har enligt Ulf Axelsson, vd på flygplatsen, gått över förväntan och intresset har varit väldigt stort. Samtidigt har osäkerheten kring pandemin och marknadens intresse av att flyga gjort att de inte har kunnat anställa så många medarbetare. För att täcka upp i driften har administrativ personal, som exempelvis Ulf Axelsson, fått kliva in och jobba.

Enligt Växjö Småland Airports ägardirektiv är prioritet 1 att ha inrikesflyg men under pandemin har inget flygbolag trafikerat sträckan mellan Växjö och Stockholm. I slutet av maj i år meddelade flygbolaget Bra att de återupptar sina linjer till Ronneby och Växjö.

Annons

Den 30 augusti är det dags för det första flyget på den nygamla linjen mellan Växjö och Bromma flygplats.

– Det är kanon. Det är en av grundstenarna för vår verksamhet. Sedan får vi se hur stort intresset är nu i början. Det är ovisst hur stor marknaden är och företagsresorna lär inte dra igång riktigt än. Marknaden har förändrats och det gör att vi tror att det blir nya segment. Jag tror på mer privatpersoner som resor och färre affärsresor, säger Ulf Axelsson, vd på Växjö Småland Airport och fortsätter:

– Det som är så bra med flygen är att det är lätt att anpassa sig, både vad gäller antalet flygningar per dag och storlek på planen. Vi vill heller inte att man börjar åka för tidigt för vi vill inte ha tomma flyg. Det är inte bra.

Det första två veckorna blir det en flygning åt vardera håll på vardagarna. Därefter väntas antalet flygturer öka till uppemot tre åt vardera håll måndag till fredag samt en tur på söndagar.

Prioritering nummer 2 i Växjö Småland Airports ägardirektiv är flyget till Amsterdam. Enligt den plan som nu finns kan den flyglinjen öppna på nytt i november då hösttabellen börjar gälla. Enligt Ulf Axelsson är det dock en stor osäkerhet kring om flygen börjar lyfta redan då eller om linjen öppnar nästa vår istället.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons