Annons
Växjö

Stor ökning av antalet A-traktorer

Växjö • Publicerad 27 juli 2022

A-traktorerna, även kallade EPA, fortsätter att öka kraftigt i landet. På cirka två och ett halvt år har antalet fördubblats, och idag finns närmare 50 000 registrerade A-traktorer.

Att A-traktorer blir allt mer populära märks även i Kronoberg där antalet registrerade fordon det senaste året har ökat med 28,1 procent. I juli 2021 fanns 962 A-traktorer i länet. Nu finns 1234 stycken. Det visar nya siffror från Transportstyrelsen.

Annons

Den tydliga uppgången tog fart under 2020 då Transportstyrelsen införde vissa ändringar i reglerna kring hur fordonen ska vara konstruerade.

– Det fanns fördelar med den här regeländringen. Den gjorde det möjligt att bygga om nyare bilar till A-traktorer. Nyare bilar är både mindre skadliga för miljön och mer trafiksäkra än äldre bilar, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.Foto: Karolin Engman
Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons