Annons
Växjö

Stor ökning av influensavaccinerade i Kronobergs län

Växjö • Publicerad 16 augusti 2022
.
.Foto: MAXIM THORÉ

Kronoberg är en av fem regioner i Sverige där flest den gångna säsongen vaccinerade sig mot influensan och som nådde Världshälsoorganisationen WHO:s mål om andelen vaccinerade på 75 procent.

I Kronobergs län var det 76 procent av de som är 65 år eller äldre som vaccinerade sig mot säsongsinfluensan. Det är en tioprocentig ökning av vaccinationstäckningen i länet.

Annons

– Pandemin och möjligheten att ta influensavaccin samtidigt som vaccin mot covid-19 medförde att influensavaccinationstäckningen ökade. Det är mycket positivt att så många äldre och sköra individer valde att vaccinera sig och på så sätt minska risken att bli allvarligt sjuk i influensa, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

De personer som har en ökad risk att få svår sjukdom om de får influensa bör vaccinera sig varje år. Vinterns influensasäsong hade två uppdelade toppar, en vid årsskiftet och en i april, men vårdbelastningen beskrivs ha varit på en måttlig nivå.

– Vi vill lyfta det otroliga arbetet som vårdcentralerna och kommunernas personal gjort, trots pandemi och covid-19-vaccinationer har vi lyckats nå en hög siffra även gällande vaccination mot influensa, säger Christian Blomkvist.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons