Annons

Stor polisinsats efter larm om farligt föremål – tingsrätten och länsstyrelsen utrymdes

Både länsstyrelsen och tingsrätten i Växjö fick på onsdagsmorgonen utrymmas sedan personalen upptäckt ett brev med ett okänt pulver i.
Polis och räddningstjänst inledde en omfattande insats som pågick under stora delar av dagen.
På eftermiddagen meddelade polisen att ämnet i brevet var ofarligt.
Växjö • Publicerad 29 mars 2023

Här saknas innehåll

Foto: Carl Carlert

Vid tiotiden på onsdagsmorgonen inleddes en stor polisinsats i Växjö sedan länsstyrelsens personal slagit larm om att man hade fått ett misstänkt farligt föremål skickat till sig per post.

Det visade sig att det var ett brev som innehöll någon form av pulver och både länsstyrelsens lokaler och tingsrätten – där rättegången mot 73-åringen som misstänks för mordet på Teleborg precis hade inletts – fick utrymmas.

Annons

Likadana brev innehållandes pulver hade skickats till totalt 18 länsstyrelser runtom i Sverige vilket ledde till stora polisinsatser, utrymningar och avspärrningar.

På eftermiddagen kom polisbesked från flera håll i landet – även i Växjö – att ämnet i brevet hade analyserats och bedömdes som ofarligt.

– Ämnet bedöms som ofarligt men vad det är för något vet vi ännu inte. Det ska analyseras vidare. Inriktningen är att vi avvecklar våra polisresurser på platsen, berättade Calle Persson vid polisens ledningscentral på eftermiddagen.

Enligt Calle Persson kommer polisen att upprätta anmälningar om grovt olaga hot mot grupp.

– Det finns inga misstänkta i nuläget men vi kommer att söka efter spår på försändelserna.

Polisen hade på onsdagen inga uppgifter om något tänkbart motiv bakom pulverbreven.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dock minst ett av breven haft avsändaren ”Sveriges djurägare” och det skulle då enligt tidningen röra sig om krav på att myndigheternas djurskyddsenheter ska läggas ner.

Flera polispatruller och räddningstjänsten var vid ettiden på onsdagen fortfarande kvar vid länsstyrelsen efter morgonens hotbrev.
Flera polispatruller och räddningstjänsten var vid ettiden på onsdagen fortfarande kvar vid länsstyrelsen efter morgonens hotbrev.

Drabbade länsstyrelser

Länsstyrelser på följande orter har fått ta emot hot under onsdagen:

Nyköping

Jönköping

Halmstad

Linköping

Östersund

Örebro

Falun

Umeå

Luleå

Västerås

Uppsala

Växjö

Karlskrona

Kalmar

Malmö

Källa: Polisen

Artikeln uppdateras

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons