Annons
Växjö

Stor solcellspark planeras – grannarna kritiska

Växjö • Publicerad 25 oktober 2023
En solcellspark på 56 hektar, vilket är ungefär lika stort som 110 fotbollsplaner, planeras vid Rinkabysjön.
En solcellspark på 56 hektar, vilket är ungefär lika stort som 110 fotbollsplaner, planeras vid Rinkabysjön.Foto: PETTER ARVIDSON

Det finns planer på att bygga en ny solcellspark på en fastighet vid Rinkabysjön. Solcellsparken väntas vara på 56 hektar, vilket är ungefär lika stort som 110 fotbollsplaner. Solkompaniet som planerat att bygga anläggningen beräknar att anläggningen ska producerade 48 GWh, vilket motsvarar ungefär 9600 villors hushållsel per år.

Just nu genomförs ett samråd med Länsstyrelsen, Växjö kommun och med enskilda berörda, boende och fastighetsägare i närheten av den planerade solparken för att få in synpunkter om placeringen, utformningen, omfattningen och vilka miljöeffekter som solparken kan tänkas medföra.

Annons

Grannar har lyft upp att marken innehåller värdefull natur och att en solcellspark innebär risker för biologisk mångfald och sjöliv. Grannarna har också lyft upp att de tror att deras bostäder skulle minska i värde med ungefär 50 procent.

Solcellsparken kan stå klar om ett par år om företaget får alla tillstånd som behövs. Solparken förväntas därefter vara i drift i cirka 40 år innan den monteras ned och marken återställs.

Översiktskarta över den planerade solcellsparken vid Rinkabysjön.
Översiktskarta över den planerade solcellsparken vid Rinkabysjön.Foto: Solkompaniet

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons