Annons
Växjö

Stora älgbetesskador i Kronoberg

Växjö • Publicerad 8 juni 2023
Tall betad av älg.
Tall betad av älg.Foto: Michael Ekstrand

Den årliga älgbetesinventeringen visar att älgens skador på skogen i Kronobergs län fortsatt är hög. Älgens och andra hjortdjurs bete på skolan orsakar miljonförluster för samhället och enskilda markägare enligt Skogsstyrelsen.

– Vi ser att resultaten från inventeringen fortsatt ligger på en allt för hög nivå. Nu gäller det att både jägare och skogsägare fortsätter ha tålamod i det komplexa arbetet med att få en bättre balans mellan antalet vilt och deras tillgång på mat, säger Lars Ingemarson, viltexpert på Skogsstyrelsens Region syd.

Annons

13 procent av de unga tallarna i Kronobergs län har fått skador av älgens bete under det senaste året vilket är mer än dubbelt så mycket som målet på maximalt fem procent.

De två mest kraftiga åtgärderna som enligt Skogsstyrelsen behövs för att bryta trenden är mer tallplantering och en minskad älgstam.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons