Annons

Stora butikskedjan stänger i Växjö

Växjö • Publicerad 19 november 2023
Foto: Nadia Hagberg

Koncernen BHG Group, med företag som Bygghemma, Nordic Nest, Trademax, Furniturebox och LampGallerian, meddelade i slutet av augusti att de ska genomföra ett omfattande sparpaket för att säkra lönsamheten och den långsiktiga konkurrenskraften. Det innebär bland annat att koncernen stänger 15 stycken svenska fysiska butiker inom varumärkena Trademax och Chilli.

Nu kan Smålandsposten avslöja att en av butikerna som stänger är Trademax-butiken på Samarkandområdet i Växjö. Butiken öppnade under hösten 2019 men när koncernen nu har gjort en översyn över sina butiker står det klart att Växjöbutiken inte kommer att vara kvar.

Annons

– Vi stänger butiken i Växjö efter black week. Det känns som ett jobbigt beslut som berör många men samtidigt har vi en skyldighet mot hela företaget och ett ansvar för att driva företaget vidare. Vi måste anpassa oss med verkligheten, säger Jonas Hessler, vd på Home Furnishing Nordic AB som har hand om Trademax i Sverige, och fortsätter:

– Vi har försökt göra det så medmänskligt som möjlighet och vi hoppas på en förståelse. Förutsättningarna att driva butik har förändrats radikalt och det handlar inte om den enskilda medarbetarens eller butikens prestation.

De kommer att satsa mer på onlineförsäljningen och endast ha kvar butiker i Stockholm, Malmö och Göteborg samt på ett fåtal andra platser som ligger vid starka handelsplatser och har besökssiffror som ligger på samma nivå som i storstäderna.

– Det är jättetråkigt men det är den realitet som vi lever och befinner oss i. Vi har gjort en strategisk översyn kring hur vi ser att vi vill möta kunderna framöver. Vi stärker onlineförsäljningen och det digitala mötet och gör en nedtoning på det fysiska. Det finns säkert en framtid för den fysiska handeln men då i en annan skepnad. Vi kommer att bygga det utifrån de butiker vi nu har valt att behålla.

Jonas Hessler nämner att hyrorna runt om i landet har höjts rejält och att 10-12-procentig höjning av hyrorna på ett år ställer till det för företaget.

– Vi har med vårt sortiment inte några sådana marginaler. Det går inte att hämta hem och vi är tyvärr inte ensamma om det. Det är stor aktivitet och rörlighet bland butikerna nu.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons