Annons
Växjö

Stort elöverskott för Södra – kan försörja 80 000 svenska hushåll

Växjö • Publicerad 12 februari 2023
Södra Cell Värö.
Södra Cell Värö.Foto: Per Pixel Petersson

Under förra året producerade Södra 1913 GWh el i verksamheten, vilket motsvarar drygt 130 procent av koncernens årliga elbehov. Det innebär ett stort elöverskott som skulle kunna försörja 80 000 småhus med el under ett års tid eller en miljon resor genom Sverige med elbil.

Södras elöverskott distribuerades på det lokala elnätet och stöttade elförsörjningen i lokalsamhällena där Södra verkar.

Annons

– Det är glädjande att vi fortsätter visa upp starka siffror för elproduktionen och skapar mer värde av Södras medlemmars skogsråvara. Produktionen spelar en viktig roll för stabiliteten i vår egen verksamhet, men elöverskottet innebär också extra grön eltillförsel till samhällena nära Södras massabruk. Det har varit extra viktigt under det senaste året, som präglats av en ansträngd energisituation, säger Henrik Brodin, energichef på Södra.

En stor del av Södras totala elproduktion kommer från Södra Cells massabruk där elen produceras genom att de tar vara på energin som finns i svartluten som är en restprodukt från massatillverkningen. Ur energin produceras ånga som driver turbiner som i sin tur producerar el.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons