Annons
Växjö

Stort strömavbrott i Växjö – 37 700 drabbades

Växjö • Publicerad 16 oktober 2023
Trafikljus ur funktion på grund av strömavbrottet.
Trafikljus ur funktion på grund av strömavbrottet.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Vid 08-tiden på måndagen försvann strömmen i stora delar av Växjö. Avbrottet ska påverka stora delar av Växjö och de som är kunder hos Veab. Strömavbrottet påverkade även trafiken i Växjö eftersom trafikljusen var ur funktion.

– Vi är lite osäkra på vad det är som har hänt. Men vi jobbar med felorsaken med alla våra resurser. Nu håller vi på att jobba febrilt med att koppla upp strömmen igen, säger Veabs vd Erik Tellgren till Smålandsposten.

Annons

Vid 08.30-tiden började strömmen komma tillbaka till kunder i Växjö. Ett par minuter senare ska samtliga kunder ha fått tillbaka elen.

37 700 blev till slut utan ström enligt Veab. Enligt Eon är anledningen till avbrottet att en matarledning ska slutat fungera mellan Växjö och Alvesta.

– Jo, det stämmer att det ligger i regionnätet. Exakt vad som är orsak och verkan är vi fortfarande inte säkra på, säger Erik Tellgren.

– Avbrottet höll på i en halvtimme och det är en lång tid tycker jag.

Erik Tellgren är vd på Veab energi.
Erik Tellgren är vd på Veab energi.Foto: Nils Lindgren

Även stadsnätet ska ha blivit påverkat av strömavbrottet. Wexnet skriver på sin hemsida att de har en driftstörning i systemet.

– Nätet är helt beroende på elavbrottet, men elen ska vara tillbaka nu och vi ser att merparten av stadsnätet också är på väg tillbaka, säger Mats Bildh som är affärsområdeschef på Wexnet.

Hur känsliga är ni för att elen går?

– Vår centrala utrustning påverkas inte då vi har avbrottsfri kraft. Men våra kunder, som sitter i lokaler eller hemma får inget nät om det inte finns någon el.

Här saknas innehåll

Daniel RydströmSkicka e-post
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons