Annons
Växjö

Strejken har blivit avblåst

Växjö • Publicerad 17 april 2024
Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård och avtalssekreterare Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.
Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård och avtalssekreterare Johan Ingelskog med medlemmar i bakgrunden.Foto: FREDRIK SANDIN CARLSON

Den 8 april varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna om ett nytt avtal med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner, SKR, samt Sobona strandats. Strejken skulle ha brutit ut klockan 07 på torsdagen den 18 april men nu är strejken avblåst efter att Kommunal accepterat medlarnas bud och ett nytt kollektivavtal kommer att tecknas.

Det nya avtalet innebär bland annat högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Dessutom har de tagit steg framåt för långsiktiga lösningar för löneprocesser och hållbara arbetstider. Avtalet gäller 12 månader och berör cirka 550 000 anställda.

Annons

– Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning, säger ordförande Malin Ragnegård i ett pressmeddelande.

Om strejken skulle ha blivit av hade det påverkat bland annat anställda i Växjö kommun och Region Kronoberg. För Växjö kommuns del handlade det om strejk bland fordonsförare inom trafik och gatudrift, vaktmästaruppgifter kopplat till grönyteskötsel vid arenor samt kockar och måltidspersonal inom delar av måltidsorganisationen. Region Kronoberg gick ut med ett pressmeddelande om att planerade operationer skulle ställas in då det gällde anställda inom de steriltekniska enheterna på sjukhusen i Växjö och Ljungby, lokalvården, transportverksamheter samt produktionsköken på Centrallasarettet Växjö och Lasarettet Ljungby. Men nu blir det alltså ingen strejk.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons