Annons
Växjö

Stridsplanen passerade över Växjö

Växjö • Publicerad 29 maj 2023
Gamla stridsplan passerar över Växjö under Veterandagen 2023.
Gamla stridsplan passerar över Växjö under Veterandagen 2023.Foto: CARL CARLERT

Under måndagen uppmärksammas Veterandagen som fira och ge erkänsla till Sveriges samtliga veteraner och deras anhöriga, inte bara de militära utan även polisen, tullen, Kustbevakningen, Kriminalvården och andra myndigheter.

F17 och Marinbasen kommer att uppmärksamma Veterandagen i Ronneby och satsar bland annat på flygning med gamla svenska stridsflygplan i Kronoberg, Kalmar och Blekinge. Under måndagseftermiddagen passerade flera gamla stridsflygplan Växjö.

Annons

Flygningen genomförs av föreningen Swedish air force historic flight. Tanken var att J29 Tunnan, J32 Lansen, J35 Draken, SK37 Viggen och Jas 39 Gripen skulle flyga men det var endast fyra plan som passerade över Växjö.

Formationen flyger vid passage på ungefär 600 meters höjd och med en fart på cirka 600 kilometer i timmen.

I december varje brukar JAS-plan göra en så kallad ”julgransflygning” över bland annat Kronoberg. Förra året flög planen en annan väg än planerat och kronobergarna missade planen. Nedan ser du hur det såg ut 2020.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons