Annons
Växjö

Student avstängd från LNU efter att ha använt ChatGPT

Växjö • Publicerad 1 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

En lärare på Linnéuniversitetet (LNU) fattade misstanke när en elev lämnade in en rapport. Språket i elevens rapport skiljde sig enligt en anmälan till disciplinnämnden nämnvärt från det språk eleven använt i tidigare inlämnade rapporter.

Läraren tyckte sig känna igen textstilen, då hon själv tidigare använt artificiell intelligens, ChatGPT. Då bestämde sig läraren för att mata in liknande frågeställningar i ChatGPT som eleven fått i sin rapport. Resultatet visade att ChatGPT genererade liknande och i vissa fall identiska svar som de som eleven lämnat in. Hon märkte även att viss terminologi användes på fel sätt i ChatGPTs svar som det gjorde i elevens inlämnade rapport.

Annons

Eleven ska heller inte kunna visa var hen fått viss information som finns med i hens rapport ifrån.

Disciplinnämnden har nu beslutat att stänga av eleven i två veckor. Det innebär att hen inte får i undervising, prov eller annan verksamhet inom ramen for utbildningen vid Linnéuniversitetet

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons